Smaller Default Larger

LEONTINA

Kompozitor, tekstopisac, dirigent dečijeg hora Čarolija i interpretator.

Profesionalno bavljenje muzikom započela je još u školskim danima (srednja muzička škola Josip Slavenski, 1986.godine, kada je objavila svoje prve pesme i za koje je poverila zaštitu SOKOJ-u). Paralelno sa školovanjem na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (1989-1993) učestvovala je kao kompozitor i tekstopisac na domaćim izborima za Pesmu Evrovizije ´91. i ´92. godine, a kao vokalni solista osvajila je nagrade za interpretaciju na festivalima Mesam i Beogradsko proleće ´92. godine sa sopstvenim kompozicijama.

1992. imala je brojne nastupe u tv emisijama i tv show-ima sa svojom tadašnjom grupom Leontine. Počinje da radi i muziku za decu, uz veliku podršku najznačajnijih autora takve vrste muzike kod nas – Ace Koraća, Radeta Radivojevića, Minje Subote, Joce Adamova i drugih.

1993. prvi put pobeđuje kao autor (kompozitor i tekstopisac) na festivalu Budva, Pjesme Mediterana, sa pesmom Porok, u interpretaciji Filipa Zmahera, dok kao interpretator osvaja treće mesto na istom festivalu, sa pesmom Neću samo tebeda volim.

1994. i 1995. paralelno sa autorskim radom, kao interpretator, učestvuje na festivalima Budva ´94 – nagrada za najbolji duet i Sunčane skale ´95 – druga nagrada žirija.

1996. objavila je  prvi kant-autorski CD Nemiri i pobedila je na festivalu Sunčane skale u Herceg Novom, sa pesmom Jedna od sto. Osvajila je sve prestižne domaće nagrade za interpretaciju godine Oskar popularnosti, Prinčevu nagradu, Melko.

1997. i 1998. osvajila je brojne nagrade za interpretaciju godine i pobeđuje na festivalu Budva ´98, kao autor i izvođač pesme Daleko.

1998. objavila je drugi CD Ljubav bez ljubavi, u produkciji City records-a. Objavila je dečiji CD Leontina za decu, u produkciji PGP RTS.

1999. na zabavno-muzičkom festivalu Banja Luka ´99 pobedila je u dve kategorije – Prva nagrada žirija i Prva nagrada publike, sa kompozicijom Vrata od bola.

2001. objavila je treći CD Sledeća, sa kojeg su najslušaniji hitovi te godine – Crno pa se ne vidi, Sreda, Dugo, dugo, Kad prave ljubavi ginu, On je isti kao ti … Pesma Crno pa se ne vidi, izvedena je na festivalu Sunčane skale i proglašena je u medijima za najbolju baladu godine.

2002. na dodeli godišnjih Prinčevih nagrada u Herceg Novom osvajila je nagradu za najbolju žensku interpretaciju.

2003. osvojila je prvo mesto, kao kompozitor i tekstopisac, na festivalu Beovizija(glasovima žirija i publike), sa pesmom Čija si, u interpretaciji Tošeta Proeskog. Sa ovom pesmom osvajila je  nagrade u kategoriji HIT godine mnogih radio stanica i brojnih štampanih medija. Autorski kompletno potpisuje novi singl Leđa o leđa, u interpretaciji Željka Joksimovića i ostvaruje veliki diskografiski uspeh i dijamantski tiraž City recrds-a.

2004. kao autor teksta za pesmu Lane moje, u interpretaciji Željka Joksimovića, pobeđuje na festivalu Evropesma i predstavlja našu zemlju na najvećem evropskom takmičenju Eurovision song contest u Istambulu, kada osvaja drugo mesto.

2005. na dodeli Prinčevih nagrada u Herceg Novom osvajila je godišnju nagradu za najbolji tekst za pesmu Krila. Dobitnik je i nagrade Beogradski pobednik za autora godine. Na drugom Radijskom festivalu SCG pesma U nedelju osvajila je 7 nagrada:

1) Prvu nagradu festivala, 2) Nagradu za najbolju kompoziciju, 3) Nagradu za interpretaciju (u interpretaciji Marije Šerifović), 4) Nagradu svih kolega, učesnika festivala, 5) Nagradu umetničkog saveta festivala i svih akreditovanih novinara, 6) Najbolja pesma – Radio M Sarajevo i 7) Najbolja pesma – Radio Banja Luka. Interpretator Miki Perić, sa Leontininom pesmom Tužan kraj , na istom festivalu, osvajio je  nagradu za najboljeg debitanta.

2006. osvajila je nagradu Beogradski pobednik za autora godine.

Od 1992-2006. autor je i izvođač velikog broja pesama, ali i autor pesama za albume drugih pevača (Tošeta Proeskog, Željka Joksimovića, Bojana Marovića, Ace Regina, Igora Divlji kesten, Mikija Perića, Romane, Marije Šerifović, Maje Nikolić, Andrijane Božović, Koktel benda i drugih).

Od 1992. do 1998. učestvuovala je na svim dečijim festivalima u zemlji, kao kompozitor i tekstopisac pesama za decu. Pored mnogih priznanja, osvajila je prve nagrade na Dečijem beogradskom proleću ´93. i ´99. Pesmi Srema ´95. i ´96.Naša radost u Podgorici ´94. ´95. i ´96. Sarađivala je sa brojnim dečijim pesnicima. Gostovala je  na mnogim manifestacijama posvećenih dečijem stvaralaštvu – Zlatno zvonce (Novi Sad), Festival dečijeg humora (Lazarevac),Nevenovog festivala dece pesnika u Crvenki. Sa Minjom Subotom pisala je songove za Muzički tobogan i zajedno su gostovali na brojnim koncertima za decu.

1996. za emisiju Fazoni i fore napisala je muziku za pesmu iz Bukvara dečijih prava Ljubivoja Ršumovića – Šta se to koga tiče.

1999. dobitnik je Zlatne značke Klulturno-prosvetne zajednice (KPZ).

2006. osnovala je Festival nove dečije muzike Srbije – Čarolija, čiji je i umetnički direktor.

Osnivač je i dirigent dečijeg hora Čarolija

Share

Densomaniak Chat

Sviramo i ovde

Informacije

Info Email
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Chat room
Online

Status servera
On Air

Vremenska prognoza

Vic dana